Aν και η καλλιέργεια του αβοκάντο ξεκίνησε πριν 4 δεκαετίες στην Κρήτη, τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται ραγδαία εξαιτίας της υψηλής τιμής του παραγόμενου προϊόντος που απολαμβάνουν οι παραγωγοί. Ωστόσο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ευρείας διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να προκύψουν νέα προβλήματα φυτοπροστασίας τόσο από νέους εχθρούς και ασθένειες (π.χ. το σύμπλεγμα μυκήτων και εντόμων ‘Αμβρόσια’) όσο και από ήδη υπάρχοντα.
Στην Κρήτη έως και σήμερα, οι παραγωγοί αβοκάντο δεν υποστηρίζονται από κάποιο οργανωμένο σύστημα δειγματοληψιών-προειδοποιήσεων προκειμένου να επεμβαίνουν έγκαιρα και αποτελεσματικά σε περιπτώσεις εντομολογικών ή φυτοπαθολογικών εξάρσεων, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε μη ορθολογική χρήση χημικών. Ταυτόχρονα το πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποιούν είναι ελαχίστων κοινοτικών προδιαγραφών (ΚΑΚ) από πλευράς φυτοϋγείας.
Το έργο ‘AVOCADO’ έχει στόχο την οργανωμένη υποστήριξη της καλλιέργειας αβοκάντο μέσω διαφόρων πρακτικών και εργαλείων, με σκοπό την καταγραφή και την ολοκληρωμένη διαχείριση των εχθρών και ασθενειών του αλλά και την παραγωγή ελεγμένου πολλαπλασιαστικού υλικού διαθέσιμου στους ενδιαφερόμενους, με την βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων.
Στα πλαίσια του πιλοτικού αυτού έργου που θα υλοποιηθεί στην Κρήτη, θα γίνουν τα παρακάτω:
1) καταγραφή εντομολογικών εχθρών και ασθενειών ,
2) καταχώρηση τους σε ιστοσελίδα ανοικτής πρόσβασης,
3) ελεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό από τη προβασική φυτεία που θα δημιουργηθεί σε συνέργεια με άλλο έργο με τίτλο «Δράσεις έρευνας, στήριξης και προώθησης της καλλιέργειας του αβοκάντο στην Κρήτη»,
4) διάχυση των αποτελεσμάτων και συνεχή ενημέρωση των παραγωγών για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρήσης χημικών.
Η καινοτομία
Το παρόν επιχειρησιακό σχέδιο επιχειρεί με μια σειρά καινοτόμες δράσεις να προετοιμάσει τους παραγωγούς αβοκάντο πάνω σε θέματα φυτοπροστασίας αλλά κυρίως για τον κίνδυνο ανάδειξης νέων εχθρών και ασθενειών λόγω κλιματικής αλλαγής και διακίνησης πολ/κού υλικού από τις χώρες εντατικής καλλιέργειας του αβοκάντο, όπως το Ισραήλ και την Ισπανία.
‘Στον παρόν έργο είχε προβλεφθεί η δημιουργία δικτυοκηπίου ‘τύπου προβασικής φυτείας’ για αβοκάντο με σκοπό τη διακίνηση εγχώριου ελεγμένου πολ/κού υλικού μέχρι την δημιουργία της κανονικής προβασικής σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Ωστόσο η δημιουργία τέτοιου τύπου φυτείας κρίθηκε ως μη επιλέξιμη δαπάνη από τη ΔΑ των ΠΑΑ. Έτσι η δημιουργία μιας προβασικής φυτείας αβοκάντο στην Κρήτη θα υλοποιηθεί στα πλαίσια άλλου έργου η οποία θα παρέχει πιστοποιημένο, εγχώριο, υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα εισαγωγής νέων ξενικών ειδών από εισαγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα πλήττουν την καλλιέργεια του αβοκάντο. Η δημιουργία της προβασικής φυτείας θα υλοποιηθεί από παράλληλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης με τίτλο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ AVOCADO ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» (υπεύθ. Ερευνήτρια Δρ Τζατζάνη). Έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος εισαγωγής νέων εχθρών και παθογόνων στη χώρα ενώ οι παραγωγοί θα είναι εκπαιδευμένοι σε ορθολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας. Επιπλέον για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν σύγχρονες μεθοδολογίες στην οργανωμένη παρακολούθηση και διάγνωση (κλασικές και μοριακές) εχθρών και ασθενειών του αβοκάντο στην περιφέρεια Κρήτης αλλά και χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθόδων (διαδίκτυο) ενημέρωσης των παραγωγών, γεγονός που αποτελεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Το επιχειρησιακό σχέδιο – Παραδοτέα
Στο προτεινόμενο τριετές πιλοτικό έργο που θα υλοποιηθεί σε όλη την Κρήτη και συγκεκριμένα στην καλλιέργεια αυτή, προβλέπεται η προμήθεια ελεγμένων πλέον δενδρυλλίων για την σταδιακή μείωση της εισαγωγής τους στη χώρα και την μείωση του κίνδυνου εισβολής νέων εχθρών και ασθενειών. Παράλληλα Θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συστηματική καταγραφή τόσο των εχθρών όσο και των ασθενειών του αβοκάντο με τη συχνή παρακολούθηση τους μέσω δικτύου παγίδων ή/και συχνών δειγματοληψιών στους αβοκαντεώνες της Κρήτης.
ΕΕ1. Δημιουργία υποδομής ‘προβασικής’ φυτείας αβοκάντο (Μ1-36)
Δημιουργία υποδομής ‘προβασικής’ φυτείας αβοκάντο (Μ1-36) που τελικά θα υλοποιηθεί στo πλαίσιo άλλου έργου
Π1.1. Δικτυοκήπιο με ‘ελεγμένο’ πολλαπλασιαστικό υλικό αβοκάντο
Π1.2. Πρωτόκολλα ελέγχου εχθρών και ασθενειών αβοκάντο
Ε.Ε.2 Καταγραφή ασθενειών του αβοκάντο (Μ1-36)
Π2.1. Έκθεση φυτοπαθολογικής κατάστασης αβοκαντεώνων Κρήτης.
Π.2.2. Ιστοσελίδα με δεδομένα καταγραφής εχθρών και ασθενειών
Ε.Ε3. Καταγραφή εντομολογικών/ζωικών εχθρών (Μ1-36)
Π3.1.Έκθεση κατάστασης εντομολογικών εχθρών αβοκαντεώνων Κρήτης.
Ε.Ε. 4 Διαχείριση έργου, επικοινωνία και διάχυση αποτελεσμάτων (ΙΕΛΥΑ) (Μ1-36)
Π4.1. Έντυπο υλικό (φυλλάδιο, δημοσίευση στον τύπο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
Π4.2. Ημερίδες ενημέρωσης/Συμμετοχή σε δράσεις ενημέρωσης με άλλα έργα εφαρμογής ορθών μεθόδων φυτοπροστασίας π.χ. για ελιά (Δικτύωση)
Π4.3. Ενημερωτικό φυλλάδιο εχθρών και ασθενειών αβοκάντο
Π4.4. Παρουσίαση σε εκλαϊκευμένο περιοδικό, εθνικό ή διεθνές συνέδριο
Π4.5. Συμμετοχή σε εθνική ή/και διεθνή έκθεση
Π4.6. Προωθητικό φιλμ πιλοτικού έργου
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Διαχείριση Εντομολογικών και Φυτοπαθολογικών εξάρσεων, προσβολών και εισβολών στην καλλιέργεια του Αβοκάντο