Κύριο αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ανάπτυξη ή/και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα.

Οι επιμέρους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι: η προώθηση της καινοτομίας, η διενέργεια έρευνας, η διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, η παροχή αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η προστασία της προέλευσης και ταυτότητας, κ.α. Παράλληλα, βασική αποστολή του Οργανισμού είναι η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον σχεδιασμό και την υποστήριξη της εφαρμογής της πολιτικής του στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και στη διαμόρφωση θέσεων στα θέματα που εξετάζονται στο Συμβούλιο και στα λοιπά αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) ανήκει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “ΔΗΜΗΤΡΑ”/ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ” (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) διαθέτει σημαντική εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα (εθνικά & ΕΕ) περιλαμβανομένων των LIFE, Interreg IV, Archimed, ΠΕΠ, ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, ΕΛΙΔΕΚ, ΠΑΑ κ.α. και σημαντική ερευνητική εμπειρία όπως αποδεικνύεται με πλήθος δημοσιεύσεων σε θέματα καλλιέργειας ελιάς, εσπεριδοειδών και υποτροπικών κ.α.

 

 

Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου Γεωργικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών φυτών & Αμπέλου (Χανίων) (https://elgo.iosv.gr/chania/entomologia/)  σχετίζονται με μελέτες κυρίως εφαρμοσμένης έρευνας αναπτύσσοντας σύγχρονες μεθόδους ή βελτιώνοντας τις υπάρχουσες μεθόδους αντιμετώπισης εντομολογικών εχθρών σε συνεργασία και με άλλα ερευνητικά/ εκπαιδευτικά  ιδρύματα. 

Η έρευνα περιλαμβάνει:

  • μελέτες βιοικολογίας των εντομολογικών εχθρών και των ωφέλιμων τους στις κυριότερες καλλιέργειες του νομού Χανίων (ελιά, αβοκάντο, εσπεριδοειδή και κηπευτικά).
  • διαχείριση εντομολογικων εχθρών στα πλαίσια της ολοκληρωμένης και βιολογικής γεωργίας
  • καταγραφές βιοποικιλότητας.
  • πρακτικές προστασίας της ωφέλιμης εντομοπανίδας.
  • αξιολόγηση νέων δραστικών ουσιών εναντίον των εντομολογικών εχθρών στο εργαστήριο αλλά και σε αγρούς μικρής και μεγάλης έκτασης.
  • επίδραση των εντομοκτόνων στα ωφέλιμα έντομα και επικονιαστές.
  • εκτροφή εντόμων για πειράματα συμπεριφοράς και βιοδοκιμές εντομοκτόνων
  • εκσυγχρονισμός φυτοπροστασίας με χρήση τεχνολογίας και αυτοματισμών που σχετίζονται με τους υπάρχοντες και νεοεισβαλλόμενους εντομολογικούς εχθρούς των καλλιεργειών της ελιάς, εσπεριδοειδών και αβοκάντο.

Μέλη του εργαστηρίου Εντομολογίας:

Βαρίκου Κική

Ερευνήτρια Εντομολογίας

Νικολακάκης Αντώνιος

Εξωτερικός Συνεργάτης - Γεωπόνος

Πετράκης Ιωάννης

Εξωτερικός Συνεργάτης - Γεωπόνος

Μπιτσάκης Δημήτρης

Γεωπόνος - εξωτερικός συνεργάτης

Το Eργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (https://elgo.iosv.gr/chania/fytopathologia/) εστιάζει στην αντιμετώπιση ασθενειών καλλιεργούμενων φυτών από φυτοπαθογόνους και μη οργανισμούς (ιοί/ιοειδή, μύκητες, βακτήρια) στοχεύοντας στην προστασία και αειφορική διαχείρησή των φυτογενετικών πόρων. Πεδία έρευνας αποτελούν:

  • Διάγνωση ασθενειών, μελέτη και χαρακτηρισμός νέων-αναδυόμενων παθογόνων.
  • Βελτιστοποίηση/ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.
  • Μελέτη της επιδημιολογίας, γενετικών εξελικτικών σχέσεων και πληθυσμιακής δομής, και βιολογίας των φυτοπαθογόνων.
  • Μελέτη αλληλεπιδράσεων φυτοπαθογόνων-ξενιστών και προσδιορισμός ρόλου φυτικών γονιδίων στην παθογένεια, για την ανάπτυξη νέων μεθόδων διαχείρισης ασθενειών.
  • Μελέτη μικροβιώματος και χαρακτηρισμός ωφέλιμων ενδοφυτικών μικροοργανισμών, προσδιορισμός αλληλεπιδράσεων με φυτοπαθογόνους οργανισμούς και εμπλοκή τους σε μηχανισμούς άμυνας, ως σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης με χρήση βιολογικών παραγόντων.

Μέλη του εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας:

Μαθιουδάκης Ματθαίος

Ερευνητής Φυτοπαθολογίας

Καβρουλάκης Νεκτάριος

Ερευνητής Γεωργικής Μικροβιολογίας

Το εργαστήριο Υποτροπικών (https://elgo.iosv.gr/ereunitikoi-tomeis/ypotropika-fyta/) ασχολείται με εφαρμοσμένη έρευνα σχετικά με τα δενδροκομικά υποτροπικά είδη που μπορούν να καλλιεργηθούν στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα:

  • Διατήρηση ex situ και εμπλουτισμός των Εθνικών Συλλογών Αβοκάντο, Φραγκόσυκου, Μουσμουλιάς, Μάνγκο, Χαρουπιάς, Μπανάνας, Τσεριμόγια,
    Πεκάν, Χουρμαδιάς, Φεϊζόα, Γκουάβα, Καραμπόλα, Μακαντάμια και Λίτσι
  • Μελέτη της φυσιολογίας των υποτροπικών ειδών στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες
  • Επίβλεψη θρεπτικών και αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών, έλεγχος εχθρών και ασθενειών.
  • Δημιουργία και αξιολόγηση νέων ποικιλιών και υποκειμένων, με σκοπό την πρωιμότητα και την προσαρμοστικότητα σε νέα κλιματικά δεδομένα, τη βελτίωση της ποιότητας και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις.
  • Διατήρηση και παραγωγή υγιούς φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.
  • Μελέτη και εφαρμογή προηγμένων μεθόδων πολλαπλασιασμού (in vitro και υδροπονίας).
  • Μελέτη και αξιολόγηση καινοτόμων σκευασμάτων, για αύξηση απόδοσης των καλλιεργειών μέσω αγρονομικών μετρήσεων και ελέγχου θρεπτικής κατάστασης.

Μέλη του εργαστηρίου Υποτροπικών:

Τζατζάνη Θηρεσία

Ερευνήτρια Υποτροπικών