Εχθρός

Κοκκοειδές Protopulvinaria pyriformis Cockerell (Hemiptera; Coccidae)

Βιολογία

To P.pyriformis είναι ένα κοκκοειδές πολυφάφο (≤ 150 είδη) σε πολλές και θεωρείται οικονομικής σημασίας εχθρός σε πολλές τροπικές περιοχές. Το έντομο αυτό από πολύ μικρό (στάδιο έρπουσας) επιλέγει το σημείο εγκατάστασης όπου θα ολοκληρώσει το βιολογικό του κύκλο. Το κάθε θηλυκό μπορεί να γεννήσει περίπου 300 αυγά.

Συμπτώματα

Τα άτομα του εντόμου τρέφονται απομυζώντας τον φυτικό χυμό στα σημεία εγκατάστασης τους π.χ. φύλλα, παίρνοντας έτσι τα θρεπτικά στοιχεία και εξασθενίζοντας τα δέντρα. Σε μεγάλους πληθυσμούς του εντόμου, μπορεί να παρατηρηθεί πρώιμη φυλλόπτωση, δευτερογενής προσβολή καπνιάς εξαιτίας των μελιτωδών αποχωρημάτων, μείωση της φωτοσύνθεσης και της απόδοσης καλλιέργειας.

Διαχείριση

Προτείνεται κατάλληλο ανοιξιάτικο κλάδεμα για τον καλό αερισμό και φωτισμό εσωτερικά της κόμης του δέντρου, χρήση πολτών ή διασυστηματικών εντομοκτόνων για την καταπολέμησης του κινητού σταδίου του εντόμου. Τα ενήλικα κοκκοειδή εξαιτίας του ασπιδίου/περιβλήματος που περιβάλλουν το σώμα τους (πυγίδιο), προστατεύονται από τα εντομοκτόνα.

Περιοχή παρατήρησης

Η παρουσία του παρατηρήθηκε σε δένδρα διαφόρων ηλικίας στα Περβόλια και στον Πλατανιά.

Εχθρός

Ψευδόκοκκος Pseudococcus longispinus Targioni-Tozzetti (Hemiptera;Pseudococcidae)

Βιολογία

Ο ψευδόκοκκος P. longispinus έχει ένα ευρύ φάσμα ξενιστών (π.χ. αβοκάντο, σταφύλια, εσπεριδοειδή, αχλάδια), εγκαθίσταται σε προστατευμένα σημεία (π.χ μασχαλιαίοι οφθαλμοί) προτιμώντας ζεστό και υγρό περιβάλλον. Συμπληρώνει 2 γενεές/έτος και το κάθε θηλυκό μπορεί να γεννήσει 100-200 αυγά.

Συμπτώματα

Ο ψευδόκοκκος όπως και οι αφίδες, τρέφεται απομυζώντας τον φυτικό χυμό από τα φύλλα ή από τρυφερούς βλαστούς απομυζώντας έτσι θρεπτικά στοιχεία. Σε μεγάλους πληθυσμούς του εντόμου, μπορεί να παρατηρηθεί πρώιμη φυλλόπτωση, δευτερογενής προσβολή καπνιάς εξαιτίας των μελιτωδών αποχωρημάτων, μείωση της φωτοσύνθεσης και της απόδοσης καλλιέργειας.

Διαχείριση

Προτείνεται κατάλληλο ανοιξιάτικο κλάδεμα για τον καλό αερισμό και φωτισμό εσωτερικά της κόμης του δέντρου. Αντιμετώπιση μυρμηγκιών που τα προστατεύουν, για να ενισχυθεί η δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων που το καταπολεμούν. Δεν θεωρείται εχθρός οικονομικής σημασίας.

Περιοχή παρατήρησης

Σε νεαρά φυτά Αβοκάντο στην περιοχή του Βατόλακκου.

Κοκκοειδές Icerya seychellarum (Westwood) (Hemiptera; Coccomorpha; Monophlebidae)

Βιολογία

Το κοκκοειδές αυτό είναι ένα πολυφάγο έντομο (καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου, υποτροπικά είδη π.χ. μάνγκο, εσπεριδοειδή κ.ά.) και καταγράφηκε σε μάνγκο στην Ιταλία το 2019. Το έντομο αυτό προήλθε από μολυσμένο εισαγόμενο φυτωριακό υλικό στα Χανιά, το οποίο τελικά όμως δεν μπόρεσε να εγκατασταθεί στον αβοκαντεώνα που καταγράφηκε. Συμπληρώνει συνήθως μια αλληλεπικαλυπτόμενη γενεά το έτος.

Συμπτώματα

Τρέφεται απομυζώντας το φυτικό χυμό των φύλλων (κυρίως στην κάτω επιφάνεια τους) εξασθενώντας το δέντρο και μειώνοντας την φωτοσυνθετική ικανότητα του. Από τις μελιτώδεις απεκκρίσεις του, παράγεται δευτερογενώς ο μύκητας της καπνιάς που συντελεί στην περαιτέρω εξασθένιση του δέντρου και στη μείωση της φωτοσυνθετικής του ικανότητας.

Διαχείριση

Προτείνεται κατάλληλο κλάδεμα για την μείωση της υγρασίας και τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό εσωτερικά της κόμης του δέντρου καθώς και χρήση παραφινέλαιων ή άλατα καλίου λιπαρών οξέων ενάντια στις κινητές προνύμφες του εντόμου.

Περιοχή παρατήρησης

Πελεκαπίνα

Κοκκοειδές Coccus pseudomagnoliarum (Kuwana) (Hemiptera; Coccomorpha; Coccidae)

pdf
Coccus pseudomagnoliarum in Greece

Βιολογία

Είναι κοσμοπολίτικο είδος με ευρεία εξάπλωση στο κόσμο. Είναι πολυφάγο έντομο με κύριο ξενιστή τα εσπεριδοειδή αλλά και άλλα φυτά όπως δάφνη, πικροδάφνη, συκιά κ.α. Πιθανώς μεταφέρθηκε από γειτονικά εσπεριδοειδή ή συκιές. Συμπληρώνει μια γενεά το έτος. Ένα θηλυκό άτομο μπορεί να δώσει στην διάρκεια ζωής του έως και 2.000 αυγά.

Συμπτώματα

Εξασθενεί το δέντρο απομυζώντας τον φυτικό χυμό από την τρυφερή βλάστηση όπως και όλα τα κοκκοειδή (κυρίως στην κάτω επιφάνεια φύλλων). Από τα μελιτώδη αποχωρήματα τους αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς που συντελεί στην περαιτέρω εξασθένιση του δέντρου και μείωση της φωτοσύνθεσης.

Διαχείριση

Δεν θεωρείται σημαντικός εχθρός του αβοκάντο μέχρι σήμερα. Προτείνεται κλάδεμα για μείωση υγρασίας στο εσωτερικό της κόμης και καλύτερο φωτισμό. Παραφινέλαια και άλατα καλίου λιπαρών οξέων έναντι των κινητών προνυμφών.

Περιοχή παρατήρησης

Ζουνάκι

Aσπιδιωτός Chrysomphalus aonidum Linnaeus (Hemiptera; Daspididae)

Βιολογία

Είναι πολυφάγο είδος με μεγάλο αριθμό ξενιστών (εσπεριδοειδή, συκιές, καλλωπιστικά κ.ά.). Προτιμάει περιβάλλοντα με υγρασία για αυτό και βρίσκεται συνήθως χαμηλά στη κόμη, συμπληρώνει 4 γενεές στα φύλλα και 3 γενεές στους καρπούς. Πιθανώς μεταφέρθηκε στο αβοκάντο από γειτονικά εσπεριδοειδή.

Συμπτώματα

Προκαλεί εξασθένιση των δέντρων μέσω της διατροφικής του δραστηριότητας, απομυζώντας τους φυτικούς χυμούς στα σημεία εγκατάστασης του. Δεν παράγει μελιτώδεις εκκρίσεις.

Διαχείριση

Δεν θεωρείται σημαντικός εχθρός του αβοκάντο μέχρι σήμερα. Κατάλληλο κλάδεμα για αραίωση της κόμης έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος αερισμός και μειωμένη υγρασία στο εσωτερικό της κόμης. Παραφινικά λάδια και άλατα καλίου λιπαρών οξέων ενάντια στο στάδιο των κινητών προνυμφών.

Περιοχή παρατήρησης

Ζουνάκι

Sophonia orientalis Matsumura (Hemiptera; Cicadellidae)

Βιολογία

Το S.orientalis είναι ιδιαίτερα πολυφάγο τζιτζικάκι (>300 είδη όπως μάγκο, ανόνα, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά κτλ.) καθώς τρέφεται και με τα αβοκάντο. Κατάγεται από την Ασία ενώ στην Ευρώπη έχει καταγραφεί μόνο στην Ισπανία (https://www.cabidigitallibrary.org/doi/10.1079/cabicompendium.50605) και στα Κανάρια νησιά (Aguin-Pombo et al. 2007). Συμπληρώνει αρκετές αλληλεπικαλυπτόμενες γενεές αλλά ο πληθυσμός παρατηρείται αυξημένος κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συμπτώματα

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που προκαλείται από τις απομυζήσεις και τις εναποθέσεις του εντόμου είναι η χλώρωση μεταξύ των νεύρων των φύλλων, το καφέτιασμα των νεύρων του φύλλου (vein browning) και τελικά η νέκρωση του φυτικού ιστού αφού πια δεν τροφοδοτείται με νερό και θρεπτικά στοιχεία, αναφέρεται ως ‘κάψιμο΄ (hopperburn) (Culliney, 1998; Jones et al., 2000; Lenz, 2000) αλλά και ο νανισμός των φυτών (https://www.cabidigitallibrary.org/doi/10.1079/cabicompendium.50605 ). Καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (από το 2023, Ν. Χανίων) σε μεγάλους πληθυσμούς στις κίτρινες κολλητικές παγίδες ενώ μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποια προσβολή στο αβοκάντο από το έντομο αυτό.

Διαχείριση

Δεν θεωρείται σημαντικός εχθρός του αβοκάντο μέχρι σήμερα (12.08.24).

Περιοχή παρατήρησης

Φουρνές, Κουφός, Νεροκούρου, Νιο Χωριό, Βουκολιές