Εχθρός

Θρίπας του θερμοκηπίου Heliothrips haemorrhoidalis Bouché (Thysanoptera; Thripidae)

Βιολογία

Ο θρίπας του θερμοκηπίου έχει ένα ευρύ φάσμα ξενιστών (εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά), και θεωρείται σε πολλές χώρες, περιστασιακά, σημαντικός εχθρός του αβοκάντο. Στην χώρα μας πιθανώς μεταφέρθηκε στο αβοκάντο από τα γειτονικά εσπεριδοειδή (προσβάλλει ώριμους καρπούς εσπεριδοειδών). Μπορεί να ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό γενεών στην διάρκεια του έτους ανάλογα με την θερμοκρασία.

Συμπτώματα

Συναντάται κυρίως σε προστατευμένα σημεία-μικροπεριβάλλοντα για την ανάπτυξη του (από τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες όπως π.χ. υψηλή θερμοκρασία, μεγάλη ένταση φωτός και κυρίως ξηρασία) όπως αυτό του εσωτερικού της κόμης του αβοκάντο ή σε συγκεκριμένα δένδρα. Οι ζημιές που προκαλεί ο θρίπας σχετίζονται μόνο με την αισθητική (εξωτερική) εμφάνιση του καρπού και προκαλούν ποιοτική υποβάθμιση του. Συγκεκριμένα, στους καρπούς προκαλείται το σύμπτωμα της εσχάρωσης από τις απομυζήσεις και τις ωοτοκίες των θριπών ενώ εξαιτίας των αποχωρημάτων τους μπορεί να προκληθεί και δευτερογενώς ανάπτυξη καπνιάς. Άλλο σύμπτωμα που εμφανίζεται στους καρπούς είναι κυρίως χάλκινη απόχρωση στην περιφέρεια των αναπτυσσόμενων καρπών ή στα σημεία επαφής τους, ανάπτυξη φελλώδους ιστού στην επιφάνεια του καρπού ενώ σε περιπτώσεις μεγάλων προσβολών, ο φλοιός σχίζεται. Οι προσβεβλημένοι καρποί δυστυχώς καθίστανται μη εμπορικοί.

Διαχείριση

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του θρίπα εξαρτάται από τον έγκαιρο εντοπισμό της ύπαρξής του μέσα στον αβοκαντεώνα και την έγκαιρη λήψη μέτρων. Προτείνεται λοιπόν:
• Ρύθμιση της τρυφερής βλάστησης με αντίστοιχη ρύθμιση άρδευσης και λίπανσης.
• Συχνή (κάθε 7-10 ημέρες) παρακολούθηση της τρυφερής βλάστησης, των καρπιδίων αλλά και των αναπτυγμένων καρπών, κυρίως στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων και στα σημεία επαφής καρπών για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων προσβολών του θρίπα.
• Σύντομη συγκομιδή αρχικά των προσβεβλημένων καρπών του αβοκαντεώνα ή αφαίρεση των μεγάλων καρπών από τα τσαμπιά.
• Εφαρμογή του εγκεκριμένου σκευάσματος αρχικά σε μεμονωμένα δένδρα, όπου έχουν προηγουμένως καταγραφεί πληθυσμοί του εντόμου.
• Αποφυγή αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων για την αποφυγή ανθεκτικότητας αλλά και επιβάρυνσης του καρπού με υπολείμματα που εξαιτίας της λιπαρότητάς του, μπορεί να τα διατηρεί.

Περιοχή παρατήρησης

Βαρύπετρο, Κερά, Αγιά.

Θρίπας Thrips major Uzel (Thysanoptera; Thripidae)

Βιολογία

Ο θρίπας Τhrips major έχει ευρύ φάσμα ξενιστών (φράουλες, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.ά.). Πιθανώς μεταφέρθηκε στο αβοκάντο από τα γειτονικά εσπεριδοειδή. Συνυπάρχει μαζί με άλλα είδη θριπών και κυριαρχεί μαζί με τον Frankliniella occidentalis στα άνθη αβοκάντο. Συμπληρώνει αρκετές γενεές τον χρόνο.

Συμπτώματα

Ενήλικα και ανήλικα άτομα του θρίπα βρέθηκαν να τρέφονται με γύρη σε κλειστά και ανοιχτά άνθη αβοκάντο κατά την άνοιξη του 2024 και προκαλούν μαράνσεις και πτώση ανθέων από τις απομυζήσεις τους.

Διαχείριση

Δεν θεωρείται σημαντικός εχθρός του αβοκάντο μέχρι σήμερα.

Περιοχή παρατήρησης

Νιο Χωριό, Νεροκούρου, Βουκολιές