Ανθράκωση (Colletotrichum gloeosporioides)

Συμπτώματα

Το αρχικό σύμπτωμα είναι εμφάνιση κηλίδων ανοικτού καφέ χρώματος. Κατά την πορεία της ωρίμανσης οι κηλίδες μεγαλώνουν, σκουραίνουν και εμφανίζονται βυθισμένες. Σε υπερώριμους καρπούς, τους ενώ ταυτόχρονα η προσβολή έχει προχωρήσει στο εσωτερικό προκαλώντας υγρή σήψη

Διαχείριση

Σε αγρούς που έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη της ασθένειας θα πρέπει να απομακρύνονται από τη φυτεία οι προσβεβλημένοι φυτικοί ιστοί όπως μουμιοποιημένοι καρποί και νεκρωμένοι κλάδοι. Με κατάλληλα κλαδέματα θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον καλύτερο αερισμό των δένδρων ιδιαίτερα όπου έχει επιλεχθεί το σύστημα της πυκνής φύτευσης.

Περιοχή παρατήρησης

Κόκκινο Μετόχι Χανίων

Σήψη στην περιοχή γύρω από το ποδίσκο του καρπού (Neofusicoccum luteum)

Συμπτώματα

Το αρχικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι μια σκούρα καφέ ή μαύρη σήψη στην περιοχή γύρω από τον ποδίσκο του καρπού. Καθώς ο καρπός μαλακώνει, η σήψη επεκτείνεται στον υπόλοιπο καρπό.

Διαχείριση

Απομάκρυνση των νεκρωμένων φυτικών ιστών που μπορούν συμβάλουν στη διασπορά του παθογόνου. Η συγκομιδή να γίνεται κάτω από συνθήκες χαμηλής υγρασίας και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται να είναι απολυμασμένα. Είναι χρήσιμη η διατήρηση του κοτσανιού στους συγκομιζόμενους καρπούς

Περιοχή παρατήρησης

Κόκκινο Μετόχι Χανίων

Βερτισιλίωση (Verticillium dahliae)

Συμπτώματα

Απότομη μάρανση κλάδων, μεταχρωματισμός αγγείων ξύλου.

Διαχείριση

Αποκοπή και καύση μολυσμένων φυτικών ιστών. Υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό

Περιοχή παρατήρησης

Αγροκήπιο Χανίων

Βιβλιογραφία

Diaporthe foeniculina

Βιβλιογραφία

Σήψη στις ρίζες του αβοκάντο και νέκρωση δένδρων (Phytophthora cinnamomi)

Συμπτώματα

Προσβάλει τα ριζικά τριχίδια και τις λεπτές ρίζες (ριζίδια) που τροφοδοτούν το φυτό με νερό και θρεπτικά συστατικά προκαλώντας τους σήψη, σε αντίθεση με άλλα είδη του γένους Phytophthora που προσβάλουν μεγαλύτερες ρίζες και το λαιμό των δένδρων. Μακροσκοπικά παρατηρείται μαύρισμα των ριζιδίων, τα οποία στη συνέχεια γίνονται εύθρυπτα και τελικά νεκρώνονται. Συνήθως το πρώτο ορατό σύμπτωμα της ασθένειας που προκαλείται από τον P. cinammomi είναι η ανάπτυξη μικρότερων του κανονικού φύλλων (μικροφυλλία), τα οποία είναι χλωρωτικά (ή κίτρινα), εξαιτίας της αδυναμίας πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων. Παρατηρείται φυλλόπτωση και η ανάπτυξη νέας βλάστησης είναι περιορισμένη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ξήρανση μικρών κλάδων, έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ηλιακών εγκαυμάτων σε κλαδιά και βραχίονες, λόγω της μη επαρκούς σκίασής τους. Η κόμη φαίνεται μαραμένη ακόμα και σε συνθήκες επαρκούς εδαφικής υγρασίας. Λόγω της διακοπής του ανιόντος χυμού στα πρώτα στάδια της ασθένειας, μεταβάλλεται η σχέση άνθρακα προς άζωτο υπέρ του άνθρακα. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται συχνά μεγάλος αριθμός καρπών μικρού μεγέθους, οι οποίοι είναι μη εμπορεύσιμοι. Τα προσβεβλημένα δέντρα αβοκάντο υποβαθμίζονται σημαντικά και συνήθως αργά ή γρήγορα νεκρώνονται.

Διαχείριση

Πρέπει να γίνει προσπάθεια απομόνωσης των μολυσμένων δέντρων (π.χ. με προσεκτική κατασκευή αυλακιών) ή ακόμα και καταστροφή τους, έτσι ώστε να προστατευθούν τα υπόλοιπα υγιή δέντρα. Στα ήδη μολυσμένα δέντρα μπορεί να γίνει προσπάθεια διαχείρισης της ασθένειας, χρησιμοποιώντας διάφορα χημικά, όπως το fosetyl-Al και διαλύματα φωσφωνικών. Η χρήση τους, ωστόσο, θέλει προσοχή για να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η έγχυση φωσφωνικών στον κορμό πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, στο σωστό χρονικό σημείο του βλαστικού κύκλου του φυτού και εφόσον υπάρχει ικανό μέγεθος κόμης του δέντρου που μπορεί να υποστηρίξει την κίνηση του χημικού στο εσωτερικό του δέντρου. Για την πρόληψη εισαγωγής του παθογόνου θα πρέπει οι παραγωγοί: (1) Να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στο πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποιούν και στην πηγή από την οποία το προμηθεύονται. Τα φυτώρια που βασίζουν την φυτοπροστασία έναντι της Φυτόφθορας μόνο σε χημικά μέσα αυτό που καταφέρνουν είναι να βοηθούν στην ανάδυση ανθεκτικών στελεχών και απλώς να μετακυλούν την εκδήλωση της ασθένειας στο χωράφι, μετά την φύτευση. Ίσως μια καλή πρακτική εκ μέρους των παραγωγών που επιθυμούν να φυτεύσουν νέα δενδρύλλια αβοκάντο θα ήταν να τα αφήνουν για μια περίοδο κάποιων μηνών σε καραντίνα σε χώρο μακριά από την φυτεία εξασφαλίζοντας φυσικά τις σωστές συνθήκες διατήρησης και ανάπτυξης τους. Με τον τρόπο αυτό τα δενδρύλλια θα ελεγχθούν για την ανάπτυξη ή όχι συμπτωμάτων της ασθένειας. (2) Να περιορίζουν στις εντελώς απαραίτητες τις κινήσεις μηχανημάτων, ανθρώπων και ζώων στις καλλιέργειές τους και να λαμβάνουν μέριμνα ακόμα και για την απολύμανση των παπουτσιών των εργατών. (3) Να χρησιμοποιούν γεωργικά εργαλεία και εξοπλισμό (σκαπτικά μηχανήματα, κλούβες συλλογής καρπών, τρακτέρ κτλ.) κατόπιν σχολαστικού καθαρισμού και απολύμανσής τους, που πρέπει να γίνεται πριν την είσοδό τους στον αγρό. (4) Να γίνουν, αν χρειάζεται, απαραίτητες διευθετήσεις στον αγρό που να εξασφαλίζουν την καλή αποστράγγισή του και την αποφυγή απορροής όμβριων ή άλλων υδάτων από όμορους προς αυτόν αγρούς.

Περιοχή παρατήρησης

Νιο Χωριό Αποκόρωνας